top of page

Ik ben Inge, 57 jaar, en een ervaren gedrags- en communicatiewetenschapper. Na zes jaar journalistiek ben ik eerder toevallig in het onderwijs beland. Ondertussen geef ik meer dan 25 jaar les in het secundair onderwijs en begeleid ik al even lang jongeren bij hun psychische, persoonlijke en studiemoeilijkheden. Ik ben auteur van handboeken Gedragswetenschappen voor de derde graad ASO en sinds enkele jaren ook gastdocent (Leerzorg) bij CNO-UA. Ik volgde de uitgebreide expertopleiding bij Hoogbloeier en behaalde het diploma.

Als moeder van een hoogbegaafde zoon, en dochter van een hoogbegaafde moeder, heb ik ook zelf een parcours afgelegd in inzicht en acceptatie van mijn eigen hoogbegaafdheid. Hoewel ik nog steeds wat worstel met de zin/onzin van het label, had ik het toch graag als hoogsensitieve en stemmingsgevoelige tiener geweten dat mijn “anders zijn” geen lastig, aandachttrekkend persoonlijkheidsprobleem was, maar een deel van het hoogbegaafd zijn. Op welke leeftijd ook, alleen al het besef hoogbegaafd te zijn helpt je verder. Volgens mij is het een noodzakelijke (maar vaak emotionele) eyeopener. Hoe vroeger de detectie, hoe beter.

Thuis verliep met onze zoon alles best goed. Maar de kleuter- en lagere school stonden in fel contrast met zijn natuurlijke ontwikkeling. Dat bracht mij reeds in 2003 bij het Centrum BegaafdheidsOnderzoek, de voorloper van Exentra.

Ik herkende onze zoon in alles wat ik daar leerde. En dat hielp hem en ons gezin vooruit. De link met mijn eigen hoogbegaafdheid legde ik pas rond mijn veertigste, toen onze zoon al acht jaar was. Het waren andere tijden. 

 

Door mijn langdurige ervaring met leerzorg en leerlingbegeleiding, gecombineerd met een gedragswetenschappelijke opleiding, kon ik een grote know how opbouwen. Ik beschik over een aantal kwaliteiten waardoor ik vastgelopen jongeren, en niet alleen de hoogbegaafde, kan helpen. Door hen intrinsiek te motiveren, anders te activeren, te stimuleren tot meer zelfvertrouwen en/of een doelgerichte studieplanning. Ik coach hen ook bij late diagnoses en bij psychologische moeilijkheden (voor o.m. faalangst, depressie, vervormd zelfbeeld, gender- en andere adolescentievragen).

Wat in het begin van mijn onderwijscarrière eerder intuïtief mijn antenne was om ‘andere’ leerlingen (niet alleen hoogbegaafde) op en aan te sporen, kreeg gaandeweg een wetenschappelijke expertise. Ik schoolde me bij in handelings- en groeigerichte coaching en in Visible Learning, en volg nog steeds het wetenschappelijk onderzoek over de ontwikkeling van het (tiener)brein en de cognitieve psychologie op de voet. De unieke combinatie van senior teacher, jongerencoach, Hoogbloeier-partner, CNO-nascholer en auteur maakt dat ik vanuit diverse invalshoeken aan de slag kan met tieners.

bottom of page